Lijfspreuk

"Tuinieren is de meest therapeutische, ecologische en opstandige daad
die je voor jezelf, je gezin en de maatschappij kan verrichten"
(Filip Muylle - Bliss)

woensdag 27 februari 2013

Uien planten, ideaal voor starters


 Als je in de winter hebt beslist om te starten met biologisch tuinieren, zit je ongeduldig te wachten op de lente. Toch kan je al vanaf half februari aan de slag met het planten van uien, een gemakkelijke groente.


Om volledig ecologisch te werken bestel je in december biologische plantuitjes bij VELT. Is dat niet gelukt, dan kan je ook terecht in de vele tuincentra. Die uitjes zijn dan meestal niet biologisch.

Uien hebben het liefst een open, zonnige plaats. Belangrijk om weten is dat je voor uien geen stalmest en compost mag gebruiken. Anders trek je de uienvlieg aan, de grootste belager van uien. Het voedsel dat zich in de bodem van je ecologische tuin bevindt is voldoende voor de teelt.

De uienbolletjes plant je om de 8 cm in fijngeharkte grond. Zorg dat het bovenste puntje net boven de aarde uitsteekt. Wil je meerdere rijen uien, laat dan 30 cm tussen elke rij.

Na het planten is het belangrijk om te voorkomen dat de uienvlieg in mei haar eitjes rond de planten legt. Uit die eieren komen namelijk larven die de ui aanvreten. Boven het uienperk leg je daarom insectengaas dat je laat steunen op gebogen plastieken elektriciteitsbuizen. Een andere mogelijkheid is om een stuk groene tuindraad in een boog te plooien en over de uien te plaatsen. Het gaas leg je dan gewoon op de tuindraad. Insectengaas kan je kopen bij Ecoflora, Tuinadvies of Aveve.


De volgende vier maanden na het planten hoef je bijna niets te doen. Alleen af en toe wat onkruid verwijderen met de hand. Als je dat wieden doet als het onkruid klein is, dan heb je niet veel werk. Met tuingereedschap het onkruid aanpakken is geen goed idee omdat je zo de tere wortels van de ui beschadigt. Bovendien komt er een geur vrij als je de plant aanraakt en daar komt dan de uienvlieg op af.

Uien oogsten doe je in de maand juli op het ogenblik dat het loof vanzelf gaat neervallen. Je laat de uien een tiental dagen drogen op een luchtige plaats in de schaduw zodat je ze lang kan bewaren. Uien zijn een basisingrediƫnt van de meest uiteenlopende gerechten.